Stonehouse

Case Study

The School of Management, University of Bradford

A beautiful 19th century building and a need for a new reception and waiting area; somewhat a challenge to bring the two together; maintaining the aesthetics of this period space with the need for functional, modern furniture.

The School of Management is a fully integrated business school based in a number of historic buildings 5 miles from the main University of Bradford campus. Heaton Mount, a mansion built in 1866, is home to the Centre for Executive Development and needed a solution to what one would best describe as a ‘complex challenge’. To create a new reception counter and waiting area within the sumptuous central hall and directly beneath a broad and imposing double staircase.

Working alongside Sodexo, the University’s on site contracts partners, Stonehouse’s brief was to keep the ‘look and feel’ of this great space. To ensure the design had been interpreted as per the client’s initial ideas, a 3D visual was created. Steve Waugh of Stonehouse comments, “seeing a 3D visual of a piece of bespoke furniture is the best way to understand what’s going to be manufactured and allows the client the opportunity to say ‘yes’ with confidence.

Removing the existing carpet; usually a straight forward and simple process proved to be amazing find – an original ebony, cherry and french oak floor lay beneath! Restoring it to it’s former glory was the obvious decision and was added to Stonehouse’s scope of works.

Trish Cannon, Group Manager of Sodexo adds “I can’t believe just how close the finished works look against the 3D visual, I’m amazed and so impressed with the result”.